”En kashmirsjal är en otrolig produkt” – Moonan & Ponsbach
”En kashmirsjal är en otrolig produkt”

”En kashmirsjal är en otrolig produkt”

”En kashmirsjal är en otrolig produkt”

Kylan knackar på dörren och det är dags att klä sig efter vädret igen.
Men du kan vara lugn – det går att klä sig varmt och ändå stilfullt.
Med en kashmirsjal från Moonan & Ponsbach kan du kombinera både komfort och klass.
– Jag köpte en sjal och den är faktiskt helt otrolig. Det är en produkt som kommer väl till pass nu när det börjar bli kallare ute, säger Annica Lindmark i Sörfors utanför Umeå.

Strax utanför Umeå, i Sörfors, har det precis börjat snöa. Det har hunnit lägga sig ett gnistrande snötäcke på gatorna. Kylan i norra Sverige är speciell, den tvingar dig visserligen att klä dig varmt och att du kan vira in dig i plagg efter plagg som är mjuka och sköna. Miljön kräver dessutom att du tänker till vad gäller materialval.

Och på tal om material så är kashmir något av det bästa och varmaste du kan tänka dig.

Företaget Moonan & Ponsbach erbjuder nu kashmirsjalar av mycket hög kvalitet tillverkade i Nepal.

Bilder: Kolla in sjalarna som säljer bäst just nu

”Kommer väl till pass”

En av alla de som redan köpt en sjal från företaget är Annica Lindmark i Sörfors.

– När jag fick hem sjalen i brevlådan kunde jag knappt bärga mig för att börja bära den utomhus, berättar Annica Lindmark.

– Det är verkligen en produkt som kommer väl till pass nu när det börjar bli kallare ute.

Kashmir, som material, har extremt långa fibrer vilket innebär att fibrerna tillåter materialet att andas när det är varmare ute och ger värme när det är kallare ute. Till skillnad från lamm- eller merinoull är faktiskt inte kashmir ett ulltyg. Det är ett hår. Ett hår från kashmirgeten.

– Jag har tidigare haft yllesjalar, och kashmir skiljer sig verkligen från dem. Kashmiren sticks ingenting, säger Annica Lindmark.

”Aldrig för varm”

Moonan & Ponsbach erbjuder både enfärgade och mönstrade kashmirsjalar för alla ska kunna styla sin look på olika sätt. All kasmir färgas med Huntsman Woolen Dyes vilket innebär att färgen är miljövänlig och certifierad. Själva färgningsmetoden är enkel, kasmiren doppas helt enkelt i färgen och får då en ny färg. Detta innebär att varje kasmirsjal är unik då färgen kan skifta lite.

– Jag har köpt den prickiga kasmirsjalen, den är verkligen jättefin. En sak jag gillar med den är att den fast den värmer mig blir den aldrig för varm. Det är faktiskt helt otroligt, förklarar Annica och tillägger:

–  Här uppe kan det bli något svalare på sommarkvällarna och därför ser jag fram emot att använda den även då. Att bara kunna bära den över axlarna.

Hållbarhetstänk

Men varför valde du att köpa en kasmirsjal från Moonan & Ponsbach?
– Jag tycker företaget har ett fint hållbarhetstänk. Det känns inte som en industri, utan min uppfattning är att Moonan & Ponsbach har en bra syn på hela processen. De har exempelvis tänkt på att färgning av tyger sliter mycket på miljön och har därför ordnat kvalitetscertifieringar för den biten, säger Annica Lindmark.

– Djuren behandlas också väl, de blir inte plågade när man plockar dem. Att företaget tänkt på både den sociala hållbarheten och miljömedvetenheten gör att det känns bra för mig att handla kashmirsjalar från Moonan & Ponsbach, fortsätter Annica Lindmark.

Ingen plast eller konstgjort material

En annan fördel med Moonan & Ponsbach är att företaget arbetar med små lokala företag i Nepal för framställningen av kasmirsjalarna. En familj står för hela produktionen och på så sätt gynnas den lokala tillväxten i den lilla byn vid kanten av Mount Everest där getterna betar och familjen bor.

– Jag är så stolt över hållbarhetstänket. Det känns som att företaget har tänkt på allt från från transporter och frakt, till hur djuren behandlas. Det är heller ingen onödig plast som används och det är inte några konstgjorda material utblandat i kashmirsjalarna.

– De här bitarna är verkligen något jag kan stå för. Jag gillar verkligen Moonan & Ponsbach, avslutar Annica Lindmark.

Ge bort en kashmirsjal i jul – här hittar du hela vårt utbud