Kashmir produktion - Tillverkningsprocess | Moonan & Ponsbach

Hur tillverkar man hållbar kashmir?

Samla in råmaterialet från getterna

Direkt från bönderna kring Nepal hämtar våra leverantörer råmaterialet, cashmere ullet. Getterna kammas och trimmas snabbt för att minska påfrestning. Getterna tar varken psykisk eller fysisk skada vid insamlandet av ullet. På grund av klimatförändringarna är gräset som getterna betar på inte lika näringsrikt sedan tidigare vilket påverkar ullfibret. Vår leverantör och den nepalesiska regeringen jobbar på lösningar för att åtgärda kvaliteten i gräset.

 

kashmirgetter

 

Kvalitetssäkring

Efter insamlandet av ullet, testar man att fibret är i snitt 15.5 mikroner och 34-36mm i fiberlängd. En mikron är en miljondel av en meter. Desto mindre mikroner desto finare cashmere. Mikroner över 27 upplevs stickande och är därför en av anledningarna till varför cashmere, med sina få mikroner,  är ett så mjukt och härligt material. Med tanke på gräskvaliteten som har försämrats har industri standarden med antalet mikroner ökat, men vår cashmere håller alltid runt 15.5 mikroner och 34-36mm i fiberlängd. Desto längre fiber, desto finare cashmere. De vanligaste fiber längderna brukar vara mellan 30-40mm. 

 

kvalitetssäkring kashmir

 

Handloomvävning

Efter kvalitetssäkringen spinner man fibret till garn och därefter skickas det till SGS för kvalitets certifieringen som du kan läsa mer om här. Sedan påbörjas processen för att tillverka ditt cashmere som du idag har runt halsen. Handloomvävning är den äldsta metoden att väva cashmere på, det tillåter att de mest känsliga fibrerna även nyttjas. Handloom innebär att materialet är handvävt, även med hjälp av en handloom-maskin för att kunna väva vertikalt och då kunna göra olika mönster, som i vårt fall, diamond. 

handvävd kashmir 

 

Handfärgat

En del föredrar att ha färgade eller mönstrade cashmeresjalar för att kunna styla sin look på olika sätt. Det finns miljöfarliga och miljövänliga sätt att färga all form av tyg. All ull färgas med Huntsman Woolen Dyes vilket innebär att färgen är miljövänlig och certifierad. Du kan läsa mer om det här

Själva färgningsmetoden är väldigt enkel. Cashmeret doppas helt enkelt i färgen och blir då en ny färg. Detta innebär att varje cashmeresjal är unik då färgen kan skifta lite, beroende på hur den lång bland annat under färgningsprocessen. 

 

handfärgad kashmir

Screentryck

I vissa fall använder vi screentryck för att kunna göra härliga mönster. All färg är som vanligt Huntsmancertifierat. Man adderar färgen genom nylon och pressar det mot scarfen för att få fram ett nytt mönster.