Vårt hållbarhetsarbete med kashmir | Moonan & Ponsbach

Hållbar kashmir

Vi lever i en tid av förändring där miljön är i fokus. Textilindustrin är en av miljöns största bovar, därför vill vi ta vårt ansvar och bidra till en klimatpositiv industri genom att sätta goda exempel. Ingen kan göra allt själv men vi tror på educating by acting. Moonan & Ponsbach’s ambition är att driva en hållbar kedja från produktion, arbetsförhållanden, slutleverans och att ge tillbaka. 


Moonan & Ponsbach’s ambition är att driva en hållbar kedja från getterna som betar, till produktion, arbetsförhållanden, slutleverans och att ge tillbaka resurser. Vi tror på att sätta goda exempel och att sprida kunskap och erfarenheter. Du har säkert hört, “ingen kan göra allt men alla kan göra något” - och vi vill göra mer än något, vi vill göra allt vi kan. 

 

mount everest cashmere

 


Vad vi gör


NOLL PLAST
Plast är en av våra största miljöbovar och ett enkelt material att utesluta i sin verksamhet. Därför har vi självklart noll-plast-tolerans i hela varumärket. 


Tillhörande förvaringspåsar
Våra tillhörande tygpåsar som du ska förvara ditt cashmere i, är tillverkade av återvunnen, eco-certifierad och ofärgad bomull. 


Fraktkartonger
Kartongen som du får ditt cashmere i, är tillverkad av återvunnet kartong. Den är då även återvinningsbar. 


Båtleverans 2021
Under 2021 kommer alla Moonan and Ponsbachs produkter fraktas med båt. Vilket är ett miljövänligare alternativ än flygfrakt. En studie visar att båtfrakt släpper ut  4000% mindre Co2 jämfört med flygfrakt.


Frigående getter 
Alla getter som bidrar till Moonan & Ponsbach’s produkter, har gått fritt i bergen och inte blivit utsatta för någon psykisk eller fysisk påfrestning.


Kvalité över kvantitet
Alla produkter i sortimentet är handsytt vilket innebär att inga miljöfarliga industrimaskiner krävs. Köper man ett handsytt verk resulterar det bland annat i en hållbar verksamhet då produkten är gjord för att hålla länge. Ett personligt hantverk är som en handmålad tavla, gjord för att hålla för alltid, medans en fabriksgjord sjal är som en köpt kopia som är utbytbar. Textilproduktionen och dess farliga fabriker står för 1.2 biljoner ton Co2 utsläpp i hela världen.


Arbetsförhållanden 
Produktionen drivs av småföretagare i Nepal som livnär sig på sin familjeverksamhet. Handlar man hos Moonan & Ponsbach bidrar man även till den lokala nepalesiska ekonomin då man stöttar småföretagare. Deras cashmere handel har gett arbete till flera människor i byn som annars hade haft svårt att försörja sig. Alla våra leverantörer är även certifierade som Chyangra Pashmina vilket försäkrar om trygga arbetsvillkor.


Miljövänligare alternativ till slutleverans
Idag fraktas alla produkter från Kalmar i Sverige. Kalmar ligger centrerat i Sverige och behöver därför inte fraktas långt till slutkonsumenter inom Sverige. Vi jobbar aktivt för att hitta miljövänliga leveranser till slutkonsument och hoppas kunna erbjuda fraktalternativ som är helt fria från Co2 utsläpp.Certifieringar


Chyangra Pashmina
Våra leverantörer är certifierade som Chyangra Pashmina vilket den Nepalesiska regeringen utser till företag som lever upp till nepalesisk kvalité på sina produkter. Certifieringen försäkrar även trygga arbetsvillkor. Certifieringen är välkänd i över 40 länder och är en kvalitetsförsäkran. 


Hållbar färgning
All cashmere som är färgad har behandlats av Huntsman Innovative Textile Chemicals. Huntsman är ledande inom hållbarhet för blekning och färgning i textilindustrin. 


Kvalitets försäkrat garn
Allt cashmeregarn som har använts är certifierat av SGS. De är belägna i Schweiz och deras uppgift är att inspektera och verifiera, testa mot hälso, säkerhet och föreskrivande standard. Framförallt se till att garnet håller europeiska krav och förordningar. Nepal
Vi har valt landet Nepal som leverantör av många skäl. Naturligtvis ett av dom då vi sprang in i företagarna själv och blev inspirerade av deras historia och utmaningar. Ytterligare faktorer som att Nepal är ett av sydostasiens fattigaste land trots att det ligger mellan två av världens största ekonomier, Indien och Kina. Mer än hälften av alla i landet livnär sig på pengar från släktingar som försörjer familjerna från andra länder, detta då arbetslösheten är hög och arbetsvillkoren låga. Analfabetism är en av orsakerna till att barn slutar gå i skolan, men även tyvärr, barnarbete. Jordbävningar och politisk instabilitet är orsakerna till varför förhållandena ser ut som dem gör. 

Det finns hopp - och vi kan hjälpa till! Landet behöver komma tillbaka på fötter och framförallt få hem migranter som jobbar under dåliga förhållanden utomlands. Det krävs långvariga och varaktiga investeringar i sektorer som turism och exportmarknaden. Genom att investera i nepalesisk produktion och småföretagare - bidrar man till landets export. Ett resultat av detta kommer på sikt bli mer barn i skolan, där dem hör hemma samt återvändande av migranter, framförallt en stabilare ekonomi. Ge tillbaka resurser
Vi tror på att utbildning och kunskap ger människor verktyg och frihet till att kunna uppfylla sina drömmar och mål, från att starta företag till att driva en hållbar utveckling framåt. Därför är vår hjärtefråga att öppna en skola i Nepal, för att ge tillbaka resurser till landet och folket. Under 2020 kommer vi att påbörja processen och uppdatera löpande.