Om oss | Moonan & Ponsbach

Om Moonan & Ponsbach

Allt började med en resa till Indien.

Det som från början var tänkt som en semester utvecklades snabbt till en känslomässig berg och dal-bana varav två känslor stod ut, upprymdhet/nyfikenhet och kärlek/glädje.

Vi blev förälskade i den indiska kulturen. Vi ville se varje plats, känna varje doft och på riktigt uppleva allting som hade en koppling till det indiska levnadssättet, och hur det kommunicerades symboliskt men även materiellt.

Kashmir, kashmir och kashmir. Det mjukaste och mest exklusiva av material. Här verkade det finnas precis överallt och dessutom till ett överkomligt pris. Vi frågade oss själva och varandra, hur kan det vara så dyrt i Europa? Vi visste inte att vi snart skulle få svaret.

Efter bara ett par dagar i Indien mötte vi ett gift par vid namn Anila och Babu. Vi började prata, och fick reda på att de befann sig i Indien för att sälja sin kashmir till turister. Vi blev fascinerade av deras berättelse och styrde in konversationen närmre på just kashmir-industrin. Det visade sig att Anila och Babu bodde uppe i bergen i Nepal, inte långt ifrån Mount Everest, där de samlade, producerade och sålde 100 % handvävd kashmir. Hela byn arbetar med kashmir och livnär sig på deras familjeföretag. Man kan utan tvekan säga att kashmir är deras levebröd.

Huvudområdet för att sälja kashmir visade sig vara just i Goa under turismens högsäsong. Anila och Babu kämpade med konkurrenternas låga priser och ”kashmir” som blandas ut med annat material och tillverkas i fabriker. Anila visste att det fanns en annan typ av kund i Europa, och hon längtade efter att en dag träda in på den europeiska marknaden för att visa upp sitt stolta livsverk.

Idag är vi stolta över att vara de enda försäljarna av Anila och Babu 100 % handgjorda kashmir från Nepal.

Välkomna till Moonan & Ponsbach

 

cashmere from nepal