Hur tvättar man kashmir? – Moonan & Ponsbach

Hur tvättar man kashmir?

Åh nej, jag har fått en fläck på mitt kashmir! Vad gör jag? 

Ingen fara, kashmir går att tvätta men det gäller att tvätta kashmir på rätt sätt. Till att börja med tvätta bara ditt kashmir om du verkligen behöver, till exempel om du har fått en fläck. Det går bra att använda tvättmaskin under 30-40 grader celsius, använd då ett kort program, ullprogrammet. Glöm inte att använda en tvättpåse och för att skydda ditt kashmir ytterliggare kan man använda ett speciellt ulltvättmedel, utan akalier. Använd aldrig vanligt sköljmedel. 

Vi rekommenderar en handtvätt i ljummet vatten, för att bevara cashmerets mjukhet längre. Lufttorka kashmir när det är tvättat, placera sjalen på en handduk och låt det torka, använd absolut inte torktumlaren och häng inte upp kashmir, då det lätt tappar formen. 

Glöm inte att ditt kashmir är ett av världens finaste och känsligaste ullfiber. Ullfibret är nämligen smutsavvisande vilket gör att en vädring då och då oftast räcker för att hålla ditt cashmere rent och fint. Skulle du få en fläck rekommenderar vi att gå till kemtvätt för bästa möjliga hantering. Du kan steama och stryka ditt cashmere på väldigt låg värme. 

cashmere wash instructions

 

 

 

Handtvätta kashmir, steg för steg

 

1. Avlägsna försiktigt eventuella noppor, för hand eller med en kashmirborste.

2. Hand tvätta försiktigt i ljummet vatten med ulltvättmedel utan akelier.

3. Placera ditt kashmir på en handduk och låt det lufttorka. Häng absolut inte upp cashmeret då det tappar formen.

4. Dra försiktigt i kanterna och tryck lätt på ditt kashmir för snabbare torkning och mindre veck.

5. Om du behöver går det bra att lätt steama cashmeret eller använda ett svagt strykjärn.